Flera klubbar i de största svenska publiksporterna fotboll och ishockey har valt att bygga arenor i limträ, liksom verksamheter inom allt från hästsport till friidrott, simning, basket, bandy och innebandy.
Orsakerna är många, men i grund och botten handlar det om att limträkonstruktion kan ge föreningar, kommuner och lokala företag attraktiva, funktionella och prisvärda arenor.
– Arkitektoniska möjligheter, snabb leverans- och montagetid, lätt stomme, stora spännvidder, bra brandegenskaper, fin akustik, trevlig publikmiljö och förstås miljömässiga fördelar, sammanfattar Johan Fröbel.
Positivt för utövare och publik
IFU Arena i Uppsala är en av de nya stora sportarenorna, med konstruktion av limträ och KL-trä. Arenan är byggd för både bredd- och elitidrott och rymmer fem planer för innebandy och basket, en stor friidrottsarena och cirka 6 000 åskådarplatser (innebandyhallarna 5000, friidrottshallen 900).
Tomas Grönberg är arenans vd:
– Alla som kommer hit för att träna eller vara publik säger att det är positivt med trä, det är något med dofterna, känslan och inte minst ljudet som gör det till en väldigt attraktiv miljö att vara i, säger han.
Ett annat exempel är Smedstad Ridsportcenter som är en av de största ridsportsanläggningarna i landet med två ridhus, ett stall för cirka 70 hästar, restaurang, konferenslokaler och andra gemensamhetsutrymmen.
David Wenhov är vd för Haga Stall & Omsorg som driver ridsportcentret.
– Limträ är ett fantastiskt material, både att bygga med och vistas i. I en naturnära verksamhet som vår är det svårt att tänka sig ett annat material. Det ger otroliga möjligheter och limträ borde användas mer i alla typer av byggnader, säger han.
Självklara landmärken
Flera av de sportarenor som byggts i Sverige de senaste åren har blivit självklara landmärken i sina regioner, men Johan Fröbel efterlyser nu också ett projekt på nationell nivå. Sverige som skogsland och ledande internationellt på hållbarhetsområdet borde gå i täten också när det gäller sportarenor.
– Om vi bygger en stor nationalarena i trä skulle det väcka uppmärksamhet i hela världen. Det skulle bli en stark symbol för innovation och hållbarhet, och vara en viktig signal om att vi tar träbyggandet till en ny nivå, säger han.
För mer kunskap om limträ:
- Ett tips för den som vill lära mer om möjligheterna med trä är att läsa nya Limträhandbok Del 1-3 som Svenskt Trä gett ut.
- Om limträ
- Ett annat är att hålla utkik efter de välbesökta kunskapsdagar och föreläsningar som Svenskt Trä arrangerar. Nästa kunskapsdag äger rum den 23 maj i Stockholm.