Under årets första nio månader levererade svenska limträtillverkare över 68 000 kubikmeter limträbalk och pelare. Jämfört med samma period 2018 är det en ökning med över 8 procent. Projektbalk som säljs till stora byggen, står för närmare 60 procent av den totala volymen, lagerbalk som säljs via bygghandeln har resterande 40 procent.
När siffrorna bryts ner går det att se att projektbalk har ökat med över 10 procent jämfört med de tre första kvartalen förra året.
– Det tyder på att professionella kalkylatorer och projektansvariga har blivit bekvämare med att räkna på trä i flervåningshus och stora projekt som sporthallar och andra samlingslokaler, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på branschorganisationen Svenskt Trä.
Under samma period har lagerbalk ökat med närmare 6 procent.
– En del av ökningen beror på det växande intresset för att bygga i trä, särskilt bland yngre. Det tyder på att den här målgruppen tagit till sig limträets klimat- och kvalitetsfördelar, säger Johan Fröbel.
September nära rekord
Den period som stod ut mest under tredje kvartalet var september. Då nosade limträtillverkarna på nya rekordnivåer. Månadens totala försäljningsvolym landade på 9 265 kubikmeter, endast 265 kubikmeter från rekordmånaden september 2016.
För projektbalk blev volymökningen 6 procent jämfört med september 2018. För lagerbalk landade höjningen på 21 procent.
– Det är intressant att lagerbalk ökat så i popularitet. Det kan visserligen bero på säsongsvariationer, men en del av förklaringen är limträtillverkarnas intrimmade distributionssystem där de levererar ut till bygghandlarna på endast 2–3 dagar. Det i sin tur innebär ökad effektivitet och bättre material- och arbetsflöden – något som uppskattas på byggarbetsplatserna, menar Johan Fröbel.
Enligt Prognoscentret AB, som tittat på utvecklingen av byggandet 2019–2021, kommer bostadsbyggandet fortsätta att falla, men byggandet av lokaler att öka.
– Det ska bli intressant att se hur det påverkar siffrorna. För projektbalk som har en stark ställning i lokalsegmentet kan det betyda ytterligare en sving uppåt, säger Johan Fröbel.