- Vi är otroligt tacksamma och stolta över att få ta emot denna gåva som Rolf Gabrielsson i sitt testamente generöst valt att ge till kompetensutveckling inom träindustrin. Kompetensförsörjning har aldrig varit mer aktuellt och med detta generösa bidrag kan fler unga människor förverkliga sina drömmar inom den trätekniska branschen, säger Mathias Fridholm som är direktör på Svenskt Trä, som genom en stiftelsestyrelse förvaltar fonden idag.
Som född och uppväxt i en familj som månar om svensk skogsindustri och dess utveckling föll det naturligt att en del av Rolf Gabrielssons arv skulle doneras till den fond hans föräldrar tidigare startat.
Lennart Gabrielsson, far till Rolf Gabrielsson, har kallats banbrytare och föregångare av sin tid när han bland annat startade en sågverksskola och gjorde om en uttjänt sågverksbyggnad till en sporthall. Lennart Gabrielsson började sin karriär som kontorist på Holmsunds sågverk 1927 och fick där tillfälle att vidareutbilda sig utomlands. Detta gav mersmak och han ville därför ge fler samma chans som han fick. Han startade, tillsammans med sin fru Alfhild Gabrielsson, den fond som idag ger unga drivna människor, likt honom själv, möjlighet att fortsätta driva den trätekniska utvecklingen framåt.
- Ansökningarna kan komma från medlemsföretag som vill ge engagerade unga medarbetare möjlighet till praktik eller studieresor utomlands. Bland ansökningarna finns också studenter som på olika sätt vill söka efter nya insikter om trä, säger Mathias Fridholm.
Lennart Gabrielsson arbetade i sina verksamma år som sågverksinspektör, försäljningschef och direktör inom träindustrin. Han drev även skogsindustriföretaget Bergvik och Ala i Söderhamn, som numera delvis ingår i Stora Enso-koncernen, som verkställande direktör i över 10 år.
Om Lennart och Alfhild Gabrielssons Stiftelse
Lennart och Alfhild Gabrielssons Stiftelse instiftades 1986 av Lennart Gabrielsson som då under många år verkade som styrelseordförande i tidigare Svenskt Trävaruexportförening, numera Svenskt Trä. Stiftelsen är avsedd att skapa förutsättningar för affärsmässig och teknisk utveckling genom studier eller praktiktjänstgöring i Sverige eller andra länder. Yngre medarbetare, som är anställda i företag med anknytning till export av trävaror, kan ansöka om bidrag. Även ungdomar som studerar för en framtid inom branschen är välkomna att söka bidrag.