I det lilla området med traditionella sportstugor i Kaggeboda utanför Norrtälje reser sig ett kluster i miniatyr, som en udda fågel mitt i friluftsområdet. Men trots sin moderna utformning smälter det väl in på sin bergknalle, fridfullt omringat av skog. Här skulle arkitekten Tove Fogelström bygga en friggebod på samma tomt som sin mors fritidshus, ett eget krypin med sovplats när hon hälsade på. Men i takt med att hennes egen familj växte så ändrades också behoven och intresset för att skapa en helhetslösning ökade. Det resulterade i tre små men funktionella hus på totalt 62 kvadratmeter, vilka genom ett generöst trädäck binds ihop till en egen liten enhet i området. Genom valet av trä blir materialet rent byggtekniskt väldigt lätt att hantera, vilket också gör det enklare att i framtiden komplettera stugorna med ytterligare tillbyggnader.
–Trä är också det billigaste alternativet om man jämför med andra material, men det handlar också om att kunna genomföra det så enkelt som möjligt. Ju mindre etablering man behöver desto lättare blir det att bygga till, och man gör heller inte lika mycket avtryck på tomten eftersom det inte är så tungt att arbeta med, säger Tove Fogelström.
Hon liknar utformningen vid ett smyckeskrin: hårt och strävt på utsidan men varmt och ljust inuti. Fasadernas sträva karaktär är ett resultat av noga valt material, den formplywood som täcker husets pelar-balkstomme.
– Vi valde trä eftersom det är ett fantastiskt material! Vi ville ha ett tuffare uttryck, och plywoodens kraftiga färger och rutmönster ger huset karaktär. En sådan här skivfasad är inte heller så vanlig på fritidshus, säger Tove Fogelström.
Formplywood förknippas nämligen inte främst med husfasader utan används framför allt till formar för att gjuta betong.
– Säljarna kan garantera att materialet håller för 50 ton betong men inte att det fungerar som fasad, till exempel hur det tål att under lång tid exponeras för sol eller regn. Jag har varit nyfiken på det men inte kunnat testa det på mina kunders projekt. Nu när jag har testat det skulle jag även våga använda samma material till en kund.
Fasadernas uttryck förstärks också av det kraftigt lutande sadeltaket av plåt. Områdets detaljplan begränsar höga fasadkonstruktioner men tack vare takets lutning får byggnaden invändigt en rymlig känsla där innertaket markerar sin plats hela vägen upp till nockbalken av limträ.
– Vi ville utnyttja takhöjden för att få in rymd i rummet och valde därför att inte bygga en vind eller ett loft, säger Tove Fogelström.
Om utsidan ger ett rått intryck så är insidan desto varmare, även den klädd med plywood men av ljus, oljad björk. Ladugårdsinspirerade vikdörrar samt väl tilltagna fönster bidrar till ett kraftigt inflöde av naturligt ljus. Takfönstret ovanför diskbänken är ett exempel på hur man har kombinerat form och funktion. Den extra rymd som utformningen skapar gör det möjligt att trots takets snäva vinkel arbeta upprätt.
Huvudbyggnadens murade skorsten har försetts med en kamininsats och utgör tillsammans med golvvärmen husets värmekälla. Mellanhuset har en liten studio och ett gästrum och det minsta huset fungerar än så länge som förråd, även om det finns planer på att bygga om det till badrum. Utformningen är visserligen klar men idéerna lever vidare och husen kommer att utvecklas tillsammans med familjen och dess behov.
– Det handlar mycket om hur man vill leva på landet. Vi ville skapa små rum som skulle omsluta uteplatsen och ge oss en bra kontakt med naturen.
TEXT Johanna Lundeberg