Vi bor i ett land av skog, och den är en del av vår folksjäl och vår byggtradition. Av trä har vi snidat allt vi behövt från slevar till stolar, och av timret har vi byggt våra hus. Att gå barfota över ett plankgolv, känna den mjuka och varma ytan mot huden och doften av det levande materialet berör oss på flera plan. Att vistas i trähus som andas gör oss gott på många sätt.
Som arkitekt är det moderna träbyggandet en påminnelse om vår kulturtradition, men också om arkitektens roll att utforma byggnadskonst – där arkitektur och konstruktion är samma sak och inte två olika konsultgrupper.
Att trä är ett bra val ur klimatsynpunkt är inget vi behöver diskutera längre, men självklart ska vi använda trä där det fungerar bäst och inte släppa vårt helhetsperspektiv för att bygga hållbara städer. Allt fler blir övertygade om träets många fördelar, några kommuner går före med en vision om ett träbyggande, och många av våra kunder är nyfikna.
Bristen på kunskap skapar osäkerhet och det är ofta skälet till att inte våga testa. Men kunskapen finns, vi måste bara sprida den. Byggda exempel som visar hur bra det kan bli är bästa argumenten. I dag arbetar vi med flera stora träprojekt. Ett är Skellefteås kulturhus, med dess hotelldel i 18 våningar lär vi oss hur man bygger högt i trä.
Trä som är starkt, lätt och böjbart måste i vissa lägen jobba i kombination med andra material för att fungera optimalt. 18 våningar går fortfarande att utforma i princip som en traditionellt staplad konstruktion. Ska vi däremot bygga riktigt högt bör vi titta på hur naturen skapar sina stabila strukturer. Framtidens projekt kommer inte bara att handla om att använda trä som sågade varor utan vi kommer att utnyttja mer av trädet, både fibrer och lignin i olika former och sammansättningar.
Trä är ett material som lätt kan kapas och formas, vilket ger handen och tanken oändliga möjligheter för formgivning. Den relativt nya träindustrin har alla möjligheter att utnyttja dagens digitala verktyg och kompetenta robotar som gör processen mellan idé och färdig produkt kortare, effektivare och mer kvalitetssäkrad. På så vis kommer arkitekten närmare hantverket igen och vi behöver inte begränsa oss till standard-produkter och typdetaljer.
Jag ser fram emot ett land där vi brukar våra skogar ansvarsfullt, en byggvärld där vi använder våra resurser effektivt, bygger snabbt och med hög kvalitet och där arkitekturens rum och material berör både kropp och sinne.