Luftig byggnad för Udon

Edge of the Wood i Miki, Japan av Matsuya Artworks

Udon är en traditionell japansk nudelrätt med anor långt tillbaka i tiden. Rätten har länge tillagats och serverats i lokaler lika traditionella som maten: små, enkla utrymmen med trästruktur som enkelt kan byggas av de flesta japanska snickare. Men medan maträtten smakar ungefär som den alltid har gjort så har japansk arkitektur under tusen år utvecklats. När nudelrestaurangen Inami Koro skulle öppna i nya lokaler ville de därför ha en modern tolkning av den klassiska konstruktionen. Att använda traditionell teknik även i nytolkningen var emellertid viktigt både för att gemene konstruktör ska kunna skapa en liknande byggnad utan att behöva ha specialistkunskap och för att priset ska hållas nere.

Resultatet blev en minimalistisk men samtidigt luftig byggnad, där träpelare i kombination med glas skapar en välkomnande och ljus plats och där inredningen av trä fortfarande känns genuin. Den största förändringen är emellertid taket som har roterats runt taksprången. Det är därmed nästan platt, med bara en liten lutning på tre procent för att regnvattnet ska kunna rinna av.

Läs mer på matsuya-art-works.co.jp

Läs de senaste artiklarna

Få inspiration och nyheter från oss

Anmäl dig och få information om bland annat publikationer och seminarier från Svenskt Trä via e-post

Anmäl dig för att få inspiration