»Huvudsaken är att vi har hälsan i behåll!« Det var alltid så min farmor, på klingande småländska, avslutade våra telefonsamtal. Jag brukade prata med henne minst en gång i veckan ända tills hon gick bort för ungefär ett år sedan. Och visst hade farmor rätt! Hälsa och välbefinnande är och förblir den viktigaste frågan i generation efter generation. Gamla ordspråk kan ibland kännas lite mossiga, men att man »som frisk har tusen önskningar men som sjuk bara en« blir man ändå påmind om från tid till annan.
Vad som anses som hälsosamt och nyttigt varierar dock över tid. Farmor tyckte alltid att grädde var det bästa man kunde äta – kanske inte så konstigt om man var uppvuxen under rätt knapra omständigheter på den småländska landsbygden i början på 1900-talet. Och hur var det med 6–8 skivor bröd om dagen …? Det var ett tag sedan man hörde någon rekommendera detta. Men medan en hel del hälsotrender i dag försvinner lika fort som de kommer, så finns det också några som består.
Att vara ute i skog och mark har en lugnande effekt på oss människor. Pulsen och blodtrycket sänks, koncentrationsförmågan ökar och känslan av välbefinnande stärks. Ordet »skogsbad« gjorde sin entré på nyordslistan i Sverige först 2017, men konceptet om skogens rogivande och välgörande effekt finns väl dokumenterad. Det kommer ursprungligen från det japanska ordet Shinyin-Roku som går ut på att människans kontakt med naturen anses vara avgörande för hälsan.
Men visste du att mycket tyder på att även trä ger samma lugnande effekt som skogen? Forskningen på området är tyvärr ännu något tunn, men det finns ett flertal studier som ger klara indikationer i den riktningen. Exempelvis konstaterade man i en studie i Österrike att barns koncentrationsförmåga förbättrades när klassrummen var byggda av trä. Att kunna minska stress och ohälsa genom att bo i trähus och använda mer träinredning är en kittlande men ändå mycket rimlig tanke. Själv älskar jag att dela mitt liv med ett material som är naturligt, vackert, varmt och formbart. Ibland är det inte nödvändigt med forskningsresultat för att veta vad man mår bra av.
Farmor, som ju tyckte att hälsan var viktigast av allt, bodde dessutom största delen av sitt liv i trähus. Hon mådde prima till den ansenliga åldern av 99 år och 10 månader! Vad mer behöver vi egentligen veta?